Moje nejoblíbenější topinka tohohle podzimu! Pečené hrozny s tymiánem a solí chutnají na křupavém chlebu vážně skvěle. A pokud chcete víc variant, na další topinky s ricottou naskládejte plátky jablka nebo hrušky a posypte je trochou řeřichy. Hlavně nevynechejte pečené lískové ořechy!
Na 4 porce
Doba přípravy: 20-25 minut
4 hrstě hroznového vína
1 lžíce olivového oleje na hrozny + 4 lžíce na topinky
10-15 snítek tymiánu
čerstvě namletá sůl
4-6 krajíčků chleba
150 g ricotty nebo kozího sýra
hrst opečených, nahrubo nakrájených lískových ořechů
1 lžíce tekutého medu
1. Předehřeju si troubu na 200 °C. Hrozny opláchnu a otrhám do pečicí formy, zakápnu je olivovým olejem, lehce posypu čerstvě mletou solí a snítkami tymiánu. Formu s hrozny vložím do vyhřáté trouby a hrozny peču do změknutí. Doba pečení záleží na velkosti hroznů, menší jsou hotové za 10-12 minut, větší za 15-18 minut.
2. Mezitím si připravím topinky. Krajíčky chleba potřu z obou stran olivovým olejem, dám je na plech a peču je v troubě do zlatova. Hotové topinky pak potřu ricottou , rovnoměrně na ní naskládám upečené hroznové víno, lískové ořechy, zlehka je pokapu medem a posypu špetkou hrubé soli. Nakonec topinku dozdobím snítkou tymiánu.